کانکسها، سازههای پیش ساختهای هستند که اغلب بهمنظور مکانی برای سکونت موقت مورداستفاده قرار میگیرند. البته بهجز سکونت موقت، کانکسهای کاربردهای زیاد دیگری نیز دارند. حتماً میدانید که در صورت وقوع رخدادهای طبیعی مانند سیل و زلزله، با از بین رفتن خانهها، کانکسها تا بازسازی دوباره، مورداستفاده قرار میگیرند. کانکسها بسته به عوامل مختلفی، قیمتهای متفاوتی نیز دارند. در این مطلب، سعی کردهایم تا مهمترین و کاربردیترین اطلاعات را در مورد کانکس و قیمت آن در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.
کانکس در واقع سازههایی هستند که علاوه بر ویژگی پیشساخته بودن، قابلحمل نیز هستند. در واقع میتوان گفت بزرگترین تفاوت کانکسها با سایر بناها، قابلحمل بودن آنها است. کانکسها یک گزینه فوقالعاده برای جایگزین کردن بناها، در فضاهایی است که امکان ساختوساز در آنها وجود ندارد. لازم است بدانید که کانکسها در ابعاد و انواع مختلفی ساخته میشوند که هر یک استفاده خاص خود را دارد.
قیمت کانکس بسته به عوامل مختلفی از جمله ابعاد، متریال، امکانات و تجهیزات و... است. در ادامه به عواملی که میتوانند بر قیمت خرید کانکس مؤثر باشند اشاره میکنیم.
1- ابعاد و اندازه کانکس: تأثیرگذارترین عامل بر قیمت کانکس، اندازه و ابعاد آن است. معمولاً کانکسهایی که با ابعاد بیشتری ساخته شده باشند نسبت به کانکسهایی با ابعادهای کوچکتر، به دلیل استفاده بیشتر از متریال، قیمت بیشتری خواهند داشت. این موضوع در مواردی که از امکانات و تجهیزات بیشتری در ساخت کانکس کوچکتر استفاده شده باشد، ممکن است صادق نباشد.
2- پلان و نقشه کانکس: نقشهای که در کانکس اجرا میشود تأثیر زیادی روی قیمت خواهد داشت. به هر حال این که یک کانکس، دارای چند اتاق، سرویس بهداشتی و ... باشد قطعاً با کانکسی که تنها دارای یک سالن باشد، از لحاظ قیمت تفاوت زیادی خواهد داشت. حتی در صورت داشتن نقشه مشابه اما تعداد در و پنجرههای متفاوت، باز هم هزینه نهایی فرق خواهد کرد.
3- متریال ساخت کانکس: جنس متریالی که در ساخت کانکس مورداستفاده قرار میگیرند و همچنین درجه کیفیت آنها نیز بر قیمت نهایی تأثیرگذار خواهد بود. در این باره باید بدانید که کانکسهایی که با استفاده از ساندویچ پانل ساخته میشوند نسبت به کانکسهای ساخته شده با فلز، قیمت بیشتری خواهند داشت. علاوه بر آن اگر از درب و پنجرههای UPVC استفاده کنید، قیمت بیشتری نسبت به پنجرههای آلومینیومی و ... باید بپردازید.
4- نو و یا دستدوم بودن کانکس: لازم است بدانید کانکسهای نو با کانکسهایی که مدتی (حتی مدتی کوتاه) مورداستفاده قرار گرفتهاند از لحاظ قیمت متفاوت خواهند بود. در این باره باید گفت که قیمت کانکسهای دستدوم نسبت به کانکسهای نو، 30 تا 40 درصد کمتر است، البته این فقط یک پیشبینی است و قیمت نهایی کاملاً به شرایط کانکس و میزان سالم بودن آن دارد.
5- اسکلت و شاسی کانکس: نوع شاسی و اسکلت کانکس و مواد استفاده برای ساخت آنها نیز از موارد مهمی است که بر قیمت کانکس مؤثر خواهد بود.
در جدول زیر قیمت حدودی برخی از انواع کانکس را برای شما همراهان گرامی گردآوری کردهایم.
نوع کانکس |
ابعاد |
قیمت |
معمولی |
4m |
18/600/000 |
معمولی |
6m |
22/500/000 |
معمولی |
8m |
29/750/000 |
معمولی |
12m |
46/860/000 |
ساندویچ پانل |
4m |
54/400/000 |
ساندویچ پانل |
6m |
83/600/000 |
ساندویچ پانل |
8m |
105/600/000 |
ساندویچ پانل |
12m |
158/450/000 |
سؤالی که پس از استعلام قیمت کانکس پرسیده میشود، میزان طول عمر آن است. به هر حال کانکس نیز مانند هر وسیلهی دیگری روزی غیرقابل استفاده خواهد شد و عمر مفید خود را از دست میدهد. در این باره باید گفت که طول عمر کانکسها به میزان زیادی بسته به کیفیت متریالی است که در ساخت آن به کار برده شده است. بهطور میانگین میتوان گفت با در نظر گرفتن درجههای مختلف کیفیت کانکسها، عمر مفید آنها بین 4 تا 25 سال خواهد بود. نکتهای که وجود دارد این است که استفاده و مراقبت درست از کانکسها میتواند بر میزان عمر مفید آنها بیفزاید.
کانکسها در واقع سازههایی هستند که از دو قسمت «اسکلت و شاسی» و «پوشش بدنه و سقف» ساخته میشوند.
اسکلت و شاسی کانکسها با استفاده از تیر آهن و اجزای فلزی که ابعاد و انواع مختلف دارند، ساخته میشود. پوشش بدنه و سقف کانکس نیز ساخته شده از متریالی چون ورقهای گالوانیزه، چوب فایبر گلاس، ساندویچ پانل و... هستند. با توجه به متریال به کار رفته در ساخت کانکس، قیمت نهایی متفاوت خواهد بود.
همانطور که گفته شد، کانکسها انواع مختلفی دارند که هر یک برای کاربردی خاص، ساخته شدهاند. کانکسها را میتوان از حیث متریال به کار رفته و همچنین کاربرد، تقسیمبندی کرد:
1- کانکس معمولی: این نوع کانکس، معمولاً با استفاده از تیر آهن و ورقهایی از جنس گالوانیزه و سایر فلزات، ساخته میشود. ساخت این کانکسها، زمان و انرژی زیادی صرف میکند و علاوه بر آن هزینههای زیادی را نیز در بر میگیرد، به همین دلیل در حال حاضر به میزان کمتری تولید و عرضه میشوند.
2- کانکس ساندویچ پانل: همانطور که از نام این کانکس مشخص است، در ساخت آن از ساندویچ پانل استفاده میشود. ساندویچ پانلها، مصالحی پیش ساخته هستند که اغلب بهصورت سه لایه تولید میشوند. لایه میانی این مصالح پیش ساخته، حاوی مواد عایق بوده و لایههای زیرین و رویی آن، از فلزاتی مانند آلومینیوم و گالوانیزه و... است. کانکس ساندویچ پانل، نسبت به کانکس معمولی، سازهای مدرنتر به شمار میرود.
3- کانکس سردخانهای: استفاده از کانکسهای سردخانهای بسیار مقرون بهصرفهتر از ساخت سردخانه است. در ساخت این نوع کانکسها، از ساندویچ پانل بهره گرفته میشود. دلیل آن نیز به قابلیت ساندویچ پانل در عایق کردن هوا و ورود و خروج آن و همچنین ورود و خروج آلایندهها است.
4- کانکس اجرا در محل: همانطور که گفته شد کانکسها، سازههایی هستند که بهصورت پیش ساخته در کارخانهها تولید میشوند. این در حالی است که ساخت برخی کانکسها به دلیل شرایط نامناسبی که وجود دارد، در محل ساخته خواهد شد. بدین منظور متریال موردنیاز کانکس، به محل موردنظر فرستادهشده و عملیات ساخت در آنجا انجام خواهد شد.
5- کانکس کارگاهی: در برخی مکانها مانند ساختمانهای در حال ساخت، از کانکسها بهعنوان اسکان نیروها و یا دفتر مهندس پروژه و... استفاده میشود. ابعاد و اندازههای این نوع کانکس با توجه به نیاز و تعداد نیروها و تجهیزات، خواهد بود.
6- کانکس ویلایی: کانکس ویلایی، در واقع مشابه با یک خانه نسبتاً مجهز که دارای اتاق، سرویس بهداشتی، آشپزخانه و... است، ساخته میشود. هر چه این کانکسها ابعاد بزرگتری داشته باشند، تجهیزات بیشتری را نیز میتوان در آنها جای داد. بیشترین کاربرد این نوع کانکسها، محیطهای سرسبز و خوش آب و هوا است.
7- کانکس سرایداری: این کانکسها معمولاً به جهت اسکان موقت یا دائمی سرایدارها و نگهبانها ساخته و مورداستفاده قرار میگیرند. اغلب محل استقرار این کانکسها، در حیاط و یا در پارکینگ خواهد بود.
8- کانکس فروشگاهی: حتماً شما هم در بسیاری از تقاطعهای پر رفت و آمد، این کانکسها را دیدهاید. اغلب این کانکسها توسط فروشندههایی استفاده میشود که در حیطه فروش روزنامه و مطبوعات و برخی خوراکیها، فعالیت دارند. اگر دقت کرده باشید، حتماً متوجه شدهاید که اغلب این فروشگاهها، در مقیاس نسبتاً کوچکی ساخته شدهاند.
9- کیوسک خدمات شهری: این نوع کانکسها معمولاً به هدف ارائه خدمات مختلف مانند تزریق واکسن، ایستگاه دوچرخه، مشاوره و... مورداستفاده قرار میگیرند.
10- کانکس چرخدار: در مواقعی که نیاز به جا به جایی کانکسها باشد، مانند مواردی که کانکس بهعنوان ایستگاه سیار پلیس استفاده میشود، کانکسها بهصورت چرخدار ساخته خواهند شد. این نوع کانکسها تحت عنوان کاروان سیار یا کاروان مسافرتی نیز شناخته میشوند.
در این باره باید گفت که کیوسک، دکه و همه سازههای مشابه آنها، کانکسهایی هستند که به اسمهای متفاوتی شناخته میشوند. این تغییر اسم نیز به دلیل کاربردهای متفاوتی است که هر از این کانکسها دارند.
کانکسها با استفاده از متریال و روشهای متفاوتی ساخته میشوند؛ اما بهطور کلی میتواند مراحل ساخت کانکس را به شیوه زیر بیان کرد:
1- اولین مرحله در ساخت کانکس، کاربرد آن است. به هر حال برای انتخاب متریال، درجه کیفیت، نقشه و پلان، تجهیزات و تمامی جنبههای مختلف کانکس، کاربرد آن و محل استفاده آن نیز باید مشخص شود.
2- دومین مرحله، ساخت اسکلت کانکس است. بدین منظور دو تیر آهن در فاصلهای مناسب و موازی با یکدیگر قرار خواهند گرفت تا ساختار اصلی کانکس را به دوش بکشند. در واقع بنای اصلی کانکس روی این دو تیر آهن قرار خواهند گرفت. درصورتیکه کانکس موردنظر، نیاز به ارتفاع زیادی دارد، تیرآهنها باید دارای مقاومت زیادی برای تحمل وزن باشند.
3- دخیل کردن جزئیات، مرحله سوم کار خواهید بود. کارهایی مانند نصب در و پنجره، رنگآمیزی و... در این مرحله انجام خواهند گرفت.
4- نصب سقف، عایق کاری و نصب امکانات در مرحله چهارم انجام میشود. در پایان این مرحله، پس از نصب تمامی امکانات و تجهیزات، شرکت سازنده، کانکس را از جنبههای مختلف تست کرده و پس از مثبت بودن نتایج، کانکس به متقاضی تحویل داده خواهد شد.
نصب کانکس باید بهگونهای باشد که با شرایط محیطی محل موردنظر، تطابق داشته باشد؛ مثلاً اگر محیط موردنظر، سالانه در معرض بادهای شدید و متعددی قرار میگیرد، باید به نصب محکم و ثابت کردن درست کانکس، توجه زیادی کرد.
نصب کانکس در سطح شیبدار: سطوحی که شیبی به میزان بیش از 5 درصد دارند، برای نصب کانکس مناسب نخواهند بود. به هر حال درصورتیکه قصد نصب کانکس روی یک سطح شیبدار دارید، لازم است قبل از نصب، با استفاده از مواردی مانند کرسی چینی، ستون آهنی و... یک مکان مسطح برای نصب کانکس، ایجاد کنید.
نصب کانکس در ارتفاع: کانکسهایی که قرار است در ارتفاع زیاد نصب شوند، لازم است بهصورت اصولی به پایهها و ستونهای زیرین متصل شوند. برای این کار باید محاسبات دقیقی انجام داد و به نوع خاک و شرایط محل توجه ویژه داشت. نکتهای که باید به آن توجه کرد این است که برای نصب کانکس روی ستونهایی که ارتفاعی بیش از دو و نیم متر دارند، نیاز به بادبند نیز خواهید داشت.
نصب کانکس دوقلو: نصب کانکسهای دوقلو نیاز به دخالت تکنسینهای ماهر فنی دارد چرا که اتصال این دو سازه به یکدیگر، نیاز به مهارت و تخصص دارد.
تجهیزات کانکس از جمله موارد مهمی هستند که بر روی قیمت کانکس تأثیرگذار بوده و همچنین در مراحل ابتدایی سخت برآورد میشوند. تجهیزات کانکس عبارتند از:
سرویس بهداشتی: این که یک کانکس، بهعنوان یک سازه پیش ساخته دارای سرویس بهداشتی باشد، یک ویژگی مثبت بزرگ بوده و بهعنوان یکی از تجهیزات و امکانات به شمار میرود.
حمام: وجود حمام در کانکس نیز ویژگی و تجهیز مهم دیگری است که میتواند تأثیر زیادی بر روی هزینه نهایی کانکس بگذارد.
گرمایش: دستگاهی که برای گرم کردن آب کانکس استفاده میشود میتواند برقی و یا گازی باشند. نصب دستگاه گرمایش در کانکس نیز یک امکان ویژه به شمار میرود.
آشپزخانه: کانکسها سازههایی هستند که در عین پیش ساخته بودن میتوانند بسیاری از امکانات یک خانهی کامل را داشته باشند. آشپزخانه یکی دیگر از امکانات و تجهیزات ویژه کانکسها است. این آشپزخانههای میتوانند انواع کابینتهای مختلف را داشته و لوله کشی دقیقی نیز داشته باشند.
کانکسها مزایایی متعددی دارند که بهعنوان اصلیترین و مهمترین مزایای آنها میتوان به کاهش هزینهها و صرفهجویی در زمان اشاره کرد. در ادامه به شرح سایر مزایای کانکس میپردازیم:
سرعت در ساخت: قطعاً همه میدانیم که ساخت سازهای مانند کانکس، بسیار پرسرعتتر از ساخت یک ساختمان با آجر و سیمان و... است. همین موضوع است موجب صرفهجویی در زمان و هزینه میشود.
مقاومت در برابر زلزله: متریالی که برای ساخت کانکسها به کار میروند، سبک بوده و تایلهای بزرگی دارند و اینها همان چیزی است که موجب افزایش مقاومت کانکس در مقابل تخریب و زلزله میشود. نکته جالب دیگری در این باره وجود دارد که اگر کانکس تخریب هم شود و افرادی زیر آوار آن محبوس شوند، به دلیل این که حجم بزرگی از اجزای آن، جرم نسبتاً کمی دارند، آوار شدن آن چندان خطرناک نخواهد بود.
عایق حرارتی: کانکسها بهویژه کانکسهای نوع ساندویچ پانل، به دلیل استفاده از موارد عایق در ساختار آنها، قابلیت عایق حرارتی نیز دارند و از به هدر رفتن انرژی، جلوگیری به عمل خواهند آورد.
قابلیت ذخیرهسازی: همانطور که در ابتدای مطلب گفته شد، از کانکسها در مواقع بروز بلایای طبیعی نیز استفاده میشود. بدین منظور با تولید انبوه کانکس و ذخیرهسازی آن، میتوان در مواقع رخ داد اتفاق، بدون فوت وقت از آنها استفاده کرد.
تنوع در طرح: کانکسها را میتوان در طرحهای مختلفی تولید و عرضه کرد. این موضوع باعث میشود کانکسها مطابق با کاربردی که قرار است داشته باشند، به بهترین شکل ممکن طراحی شده و بیشترین کارایی را داشته باشند.
پایداری و عمر طولانی: کانکسهای سازههایی هستند که در مقابل مواردی مانند زلزله، سیل، آتشسوزی و ... مقاومت بالایی دارند و با توجه به ویژگیهایی که دارند، در صورت آسیب نیز، اتفاقات جبرانناپذیری ایجاد نمیکنند.
قابلیت فروش پس از استفاده: کانکسها معمولاً سازههایی هستند که بهصورت موقت مورداستفاده قرار میگیرند؛ بنابراین میتوانید پس از آن که از استفاده از کانکس بینیاز شدید، آن را بهعنوان کانکس دستدوم بفروشید. در واقع با این وجود به نظر میآید که شما کانکس را اجاره کردهاید و هزینه اجاره آن همان ما به تفاوت هزینه خرید و مبلغ فروش آن بوده است.
کاهش قیمت پس از استفاده: اگر بهصورت موقت کانکسی را خریداری کرده باشید و بعد از مدتی بخواهید آن را بفروشید، باید منتظر کاهش 30- 40 درصدی قیمت آن باشید که این از معایب کانکسها به شمار میرود.
محدودیت در ابعاد حمل: برای این که بتوان کانکسها را حمل کرد و از کارخانه به محل استفاده رساند، باید ابعاد استانداری داشته باشند که حملونقل آنها در جادهها، امکانپذیر باشد. درصورتیکه کانکسی اندازه بزرگتر از حد استاندارد داشته باشد، از ساخت آن در کارخانه اجتناب شده و عملیات ساخت آن در محل استفاده انجام خواهد گرفت.
سخن آخر
همانطور که در طی مطلب گفته شد، کانکسها سازههای پیشساختهای هستند که در اغلب موارد بهصورت موقت مورداستفاده قرار میگیرند. کانکسها کاربردهای زیادی دارند که از جمله آنها میتوان به کانکسهای ویلایی، نگهبانی، سرایداری، فروشگاهی و ... اشاره کرد. متریالی که در ساخت کانکسها به کار میروند ممکن است مختلف بوده و از میزان کیفیت متفاوتی برخوردار باشند که این موضوع بر هزینه نهایی کانکسها تأثیر ویژه خواهد داشت. لازم به ذکر است که کانکسها میتوانند از اغلب تجهیزات منازل مانند آشپزخانه، سرویس بهداشتی، اتاق و... برخوردار باشند. هر چه تجهیزات و امکانات موجود در کانکس بیشتر بوده، تبعا هزینه نهایی آن نیز بیشتر خواهد بود. بهطور کلی هزینه نهایی کانکسها تحت تأثیر عواملی چون ابعاد، تجهیزات، متریال، کیفیت و ... است که به شرح هر یک در طی مطلب پرداختهایم. نکته مهمی که در رابطه با کانکسها وجود دارد حملونقل آنها است. در واقع محدودیت کانکسها در حملونقل به دلیل برخی ابعاد غیراستاندارد، موجب ترویج نوعی از کانکسها به نام کانکس در محل شده است.
سرویس ها
چه چیزی نیاز دارید ؟
جک پارکینگی ، برای ایجاد سهولت در عبور و مرور، طراحی و ساخته شده است. جک اتوماتیک با استفاده از نیروی هیدرولیکی، حرکت کرده و درب را باز می کند. درب الکترومکانیکی اما با داشتن موتوری ظریف، به صورت کشویی ورودی را باز و بسته می نمایند. این درب ها به سادگی و تنها با استفاده از یک ریموت، قابل کنترل هستند
کرکره برقی و درب اتوماتیک برای سهولت در حفاظت و تردد ورودی مغازه ها و ساختمانها مورد استفاده قرار می گیرد. این محصولات این امکان را فراهم می سازند که با قرارگیری لایه فوم درون تیغه، از آلودگی صوتی جلوگیری نمایند. تیغه کرکره ها در انواع مختلفی موجود است که زیباترین آنها، تیغه پلی کربناتی، با ظاهری شفاف و شیشه ای است
راهبندها برای کنترل تردد ورودی های پر رفت و آمد به کار میروند. راهبند میتواند ستون عمودی ثابتی همراه یک بوم افقی باشد که به بالا و پایین حرکت میکند. نوعی دیگر از راهبند ستونی وجود دارد که برای استفاده از آن نیاز به ایجاد بستری با ارتفاع ستون، درون زمین است. ستون عمودی، به سادگی، به پایین حرکت کرده و هم سطح زمین می گردد
دزدگیر های اماکن سیستم های هوشمند و دقیقی هستند که با بهره گیری از تکنولوژی ساده و البته مدرن خود، قادرند امنیت را در محل زندگی و محیط کار شما تضمین کنند. برقراری تماس از طریق تلفن، تلفن همراه و پیام کوتاه به کاربر، از نکات جالب توجه در طراحی و ساخت دزدگیر های اماکن به شمار می رود
حفاظ شاخ گوزنی روی دیوار ضریب ایمنی بسیار بالایی دارد. حفاظ شاخ گوزنی چشم نواز و دارای ظاهری زیباست. ظاهر نرده شبیه به شاخ های گوزن در هم تنیده است. عبور از بالای نرده شاخگوزنی امکان پذیر نیست و در انتهای نرده ها با نیزه های تیز کار شده است. قابلیت رنگ آمیزی به سفارش مشتری با رنگ های الکترواستاتیک کوره ای در شاخ گوزنی وجود دارد.
درب حیاط ساده و شیک بصورت تک لنگه و دو لنگه ساخته شده است که در جهتهای مخالف به بیرون یا به سمت داخل حرکت میکنند. این نوع در معمولا توسط سیستم قفل و یا دستهای در وسط درب، قفل و ایمن میشود. درب حیاط ویلایی، درب پارکینگ و ورودی حیاط و درب های ورودی ساختمان انواع مختلفی دارند که یکی از پر مصرف ترین و پرکاربردترین نوع درب در میان درب های ساختمانی، درب آهنی ساده حیاطی می باشد.
بکارگیری انواع طرحها در نرده پنجره نظیر نعلاسبی، بته جقه و … سبب ایجاد ظاهری زیبا در حفاظ پنجره مدرن و نرده بالکن میشود. حفاظ آهنی پنجره در مقایسه با بقیه حفاظ های موجود در بازار دارای قیمت مناسبی است. به دلیل قیمت مناسب و به صرفه ، نرده های محافظ ساده و فرفورژه پنجره را میتوان برای همه ساختمان های متفاوت در طبقه اول و دیگر طبقات استفاده نمود.
درب آکاردئونی به عنوان حفاظ آهنی درب آپارتمان یکی از ابزار های حفاظت از اماکن است که جهت جلوگیری از سرقت طراحی شده است و تقریبا در همه کشورها مورد استفاده قرار می گیرد و از منازل گرفته تا شرکت ها، فروشگاه ها،ساختمان های دولتی، بانک ها و... از آن استفاده می کنند. ضد سرقت بودن درب آکاردئونی سبب شده تا جایگاه ویژه ای را در میان مردم کسب کند.
حفاظ روی دیوار باعث افزایش امنیت ورودی ساختمان می شود، صیانت از ذات امری است که در تمام ادیان و فرهنگ ها مورد توجه قرار گرفته و بسیاری از اشخاص برجسته بدین موضوع اشاره نموده اند; اینکه انسان بتواند از نفس و جان خود در برابر ناهنجاری های وارده از دنیای بیرون و درون حفاظت و صیانت به عمل آورد و مسیر رشد و تعالی را برای خود فراهم کند.